MF Dnes | 7.12.2024 | Slavomír Kubeš, ČTK |

Další společný projekt Západočeského divadla a Karlovarského městského divadla má dnes premiéru v chebském divadle. Chebští a karlovarští divadelníci společně uvedou historickou komedii Velká mela aneb Francouzská kuchyně. Po chebské premiéře se hra představení 14. prosince v Karlových Varech.

Komedie z pera Pierre-Aristida Bréala zavede diváky do malého provensálského městečka v bouřlivém roce 1815. Mladá a krásná Josefína v podání Terezy Švecové se nedokáže rozhodnout, koho z bratrů Gonfaronů miluje víc, zda svého manžela, místního četníka Césara, nebo svého milence, šéfa poštovní stanice Ferdinanda. Zprvu obyčejný manželský trojúhelník se pořádně vyostří, když se do něj přimíchají velké dějiny. Z vyhnanství na ostrově Elba se vrací císař Napoleon a pochoduje na Paříž, kde na trůně sedí Ludvík XVIII. V komedii se střídají režimy jako na běžícím páse a nebohý četník musí stůj co stůj udržovat pořádek.

„Je to typická konverzační komedie napsaná s francouzským šarmem a elegancí, lehce frivolní, s mnoha situačními zvraty a vtipnými úvahami o manželské věrnosti, úloze strážců pořádku a o tom, kdo je lid a kdo je nepřítel lidu. Doufám, že přijdou i diváci z řad policie, podle mě se budou bavit královsky. Zároveň ta hra vzdává skromný hold jejich práci,“ řekl o chebsko-karlovarské novince režisér a umělecký šéf Zdeněk Bartoš.
Ke spolupráci tentokrát přizval výtvarníka Jozefa Huga Čačka, který při tvorbě scény vycházel z poklidné atmosféry jihofrancouzské Provence a jeho historické kostýmy odrážejí styl odívání z konce napoleonské éry. Scénická hudba Matěje Kroupy nezapře inspiraci tradiční francouzskou lidovou muzikou.
Hodinu před chebskou premiérou i všemi reprízami v Chebu mohou diváci navštívit zážitkový workshop Jak chutná Francie, kde je divadelní lektor Petr Bařina seznámí s kulinářskými specialitami země galského kohouta. A 30 minut před začátkem je potom připraven dramaturgický úvod se zajímavostmi o autorovi, hře a samotném zkoušení.